Skip to content

Vragen over Feyenoord City

Supportersvereniging De Feijenoorder heeft de afgelopen periode, sinds de publicatie van de haalbaarheidsstudie over Feyenoord City op 30 november 2016, gebruikt om de plannen te bestuderen. Een van de belangrijkste criteria voor succes is wat het uiteindelijk oplevert voor de spelersbegroting van Feyenoord.

Op de aandeelhoudersvergadering van Stadion Feijenoord op 13 december werden daarover een aantal slides gepresenteerd. Op deze slides viel te zien dat de ambitie van de club is om de spelersbegroting met 40% te doen groeien door het nieuwe stadion. In de zogenaamde base case, volgens Feyenoord City een conservatieve raming, wordt deze ambitie pas na 2030 gehaald.

Naast de base case is er ook een optimistischere case, de management case, waar de ambitie de eerste jaren al wordt gehaald en de spelersbegroting daarna verder toeneemt. Vanuit de club krijgen we signalen dat de spelersbegroting wel kan verdubbelen. Het is voor ons nog de vraag waar dat op is gebaseerd.

De in opdracht van de gemeente uitgevoerde second opinion van Brink Management / Advies baseert zich op de base case. In de base case moet het stadion al een omzet draaien van maar liefst 120 miljoen euro (Stress scenario nieuw stadion). Het onderzoeksbureau voorziet in een verslechtering van 6,2 miljoen euro.

Dat zou betekenen dat de bijdrage aan het spelersbudget vanuit het stadion wel eens flink kan tegenvallen. Voor De Feijenoorder zijn bovenstaande feiten lastig met elkaar te vereenzelvigen. Bij de bijdrage aan het spelersbudget zijn mogelijke extra’s zoals premies uit Europees voetbal, extra merchandising verkoop of betere sponsorcontracten niet opgenomen.

Naast vragen over de opbrengsten kant heeft de FSV ook vragen over de risico’s. Zo vereist de gemeente bijvoorbeeld dat als er een nieuw stadion wordt gebouwd dat er ook wat met De Kuip moet gebeuren. Als de plannen voor de herontwikkeling van De Kuip niet lukken is het niet ondenkbaar dat De Kuip gesloopt moet worden. Wat de consequenties precies zijn is lastig te doorgronden maar dat deze en andere risico’s binnen Feyenoord City geen positief effect op de spelersbegroting zullen hebben is duidelijk.

Om een beter gevoel bij de plannen te krijgen heeft de vereniging de afgelopen tijd verzocht inzage te krijgen in de niet openbare stukken, bijvoorbeeld over de exploitatie. Dat moet ons in staat stellen de plannen beter te beoordelen. De projectgroep van Feyenoord City staat daar niet onwelwillend tegenover maar heeft echter nog geen toestemming van de opdrachtgevers, Feyenoord en Stadion Feijenoord. Dat maakt het voor De Feijenoorder lastig om voortgang te maken. Een goed plan steunen we graag maar we kunnen geen plan steunen op basis van alleen aannames, we missen de onderbouwing en hebben al een aantal stadionplannen zien mislukken.

De Feijenoorder is ook benieuwd naar jouw mening. Heb je ook vragen over de stadionplannen? Of heb je vragen over dit stuk? Stel die dan aan de supportersvereniging zodat we ze mee kunnen nemen in de gesprekken met Feyenoord City.

We hebben de leden van de Feyenoord Supportersraad (FSR) verwezen naar de haalbaarheidsstudie en hen gevraagd hetzelfde te doen. Dat sluit aan bij ons doel om de FSR actief te betrekken bij de activiteiten van de vereniging en helpt bij het zo breed mogelijk onder supporters inventariseren van vragen.