Michel Valke: ‘Ik ben een echte Feyenoorder geworden’

0
6344

Gerard Meijer nodigt maandelijks een oud-speler, -trainer of -medewerker uit in zijn Ambassadors Room in De Kuip. Feyenoord Magazine schuift aan. In de laatste editie van dit seizoen is de eer aan MICHEL VALKE, die als speler tot zijn spijt maar één seizoen bij Feyenoord actief was, maar de club als werknemers inmiddels bijna vijftien jaar dient.
‘Van niet één elftal waarin ik gespeeld heb, kan ik alle elf spelers noemen’, zegt Michel Valke, ‘maar van Feyenoord wel.’

Dat doet hij vervolgens dan ook maar.

‘Hiele, Troost, Nielsen, Van Hanegem, Bennie Wijnstekers op links; Van Til en Hoekstra wisselden elkaar af als rechtshalf, Jeliazkov speelde op tien, ik op links. Vermeulen stond vóór mij, Gullit op rechts en Houtman in de spits. Been en Snoei waren de jonkies. Die kwamen net kijken en vielen vaak in, net als Stafleu.’

‘Niet gek, Mich’, zegt Gerard Meijer vol bewondering. De opstelling van het Feyenoord uit het seizoen 1982-1983 moeiteloos oplepelen, voor de man die in 56 jaar talloze spelers voorbij heeft zien komen in De Kuip is het een brug te ver. Dat Valke het wél lukt, zegt iets over de indruk die dat seizoen op de Zwijndrechtse linkspoot heeft gemaakt. Het was dan ook zijn enige als speler van Feyenoord. En als je eenmaal dat shirt gedragen hebt, dan vergeet je dat nooit meer, is de ervaring van Valke. ‘Ik heb in totaal acht jaar bij Sparta gespeeld, daarom zien mensen mij als Spartaan. Ik vind het leuk hoor, dat Sparta gepromoveerd is, maar verder heb ik er helemaal niks meer mee. Een PSV’er voel ik me na zeven seizoenen ook niet. Nee, ik ben een echte Feyenoorder geworden. Inmiddels zit ik hier het langst van alle clubs waar ik heb gezeten. Vijftien jaar al weer.’

‘Mooi hoor’, zegt Meijer, ‘maar mij haal je niet meer in. 56 jaar zit ik er al weer, joh. Vanaf 1959.’

‘In dat jaar ben ik geboren, kun je nagaan’, zegt Valke. ‘En je ziet er nog altijd goed uit, Gerard.’

‘Dank je, jongen. Vanaf volgende week ga ik een kleurtje pakken in Zuid-Spanje. Carihuela. Kom ik al een jaar of twintig. Heel fijne plaats. Cor Adriaanse zit in het hotel tegenover mij. Mario Been heeft in het complex naast me een schitterend appartement. Bennie huurt het appartement boven mij altijd. Heel gezellig. 28 juli ben ik weer terug. Ik heb heel mijn leven hard gewerkt. Nu is het tijd om lekker lang op vakantie te gaan.’

Bioscooppubliek

Als Valke bekomen is van de schrik over de duur van Meijers vakantie, vertelt hij verder over dat ene seizoen, waarin hij door PSV werd verhuurd aan Feyenoord. ‘In Eindhoven kwam ik niet aan spelen toe, dus mocht ik verhuurd worden. Dat zou nu ondenkbaar zijn, dat een speler van een van beide clubs aan een andere topclub uitgeleend zou worden. PSV was toen in opkomst, terwijl Feyenoord het jaar ervoor als zesde was geëindigd. Wellicht speelde dat een rol, maar ik zag het vooral als een stap omhoog. Op de bank zitten bij PSV of verhuurd worden aan Feyenoord, die keuze was niet zo moeilijk. Met name de sfeer in De Kuip is me altijd bijgebleven. Die was heel anders dan in Eindhoven. Inmiddels is dat iets veranderd, maar vroeger had je bij PSV echt bioscooppubliek. Iedere werknemer van Philips had een seizoenkaart. Die gingen zitten met een houding van: laat het maar zien. Als we niet binnen tien minuten met 1-0 voor stonden, begonnen ze al te morren. In De Kuip zweepten ze je nog op als we 0-3 achter stonden, zo trouw. We hadden een prachtig elftal ook, met heel veel goede koppers. Houtman maakte er veel met zijn hoofd. Gullit kon goed koppen, Van Hanegem… Jeliazkov kon fan-tas-tisch koppen. Bij hem kon ik mijn voorzet, waar ik om bekend stond, wel kwijt. We hadden in Hans Kraay ook een goede trainer, maar in de voorbereiding viel hij ineens om. Sneu. Weet je dat nog, Gerard?’

‘Nou en of’, zegt Meijer. ‘We wandelden terug naar het hotel na een training. Rolt die Kraay ineens, zo, hup, van de stoep af. Hij lag helemaal te shaken en te hyperventileren. Ik hield zijn hoofd vast om te voorkomen dat hij daarmee tegen de stoep zou slaan. Het was prachtig weer die dag en de sfeer was ontspannen, maar Kraay maakte zich druk om alles. Kon niet tegen de spanning, die man.’

Valke: ‘Ik dacht dat ie erin bleef, had zoiets nog nooit gezien. Later op de dag kwam hij tijdens het eten vertellen dat hij naar huis ging. Was ie helemaal bezweet. Dat vergeet ik nooit meer… Bij PSV, waar ik hem later ook nog als trainer had, schijnt ie daar ook mee gekampt te hebben.’

Meijer: ‘Toch was het een goede trainer, hoor. Hij had best wel invloed. Pierre Vermeulen was soms helemaal de kluts kwijt. Dat zei ik dan tegen Hans. Moest ik Pierre naar boven sturen en kwam hij als herboren weer naar beneden. Die Hans kon toch wel wat.’

Met Ab Fafié als vervanger van Kraay tijdens wedstrijddagen doet Feyenoord lang mee om het kampioenschap, tot enkele wedstrijden voor het einde wordt verloren van Fortuna Sittard. Valke speelt het hele seizoen in de basis. Zijn mentor is Van Hanegem, de man met wie hij in de jaren ervoor door de buitenwacht vaak is vergeleken. ‘Die vergelijking heb ik altijd raar gevonden. Willem was fysiek en mentaal veel sterker dan ik. Ik leerde vooral heel veel door naar hem te kijken. Vanwege zijn leeftijd speelde hij al achterin, maar hij had zo’n fantastisch overwicht en geweldige trap. En dat terwijl hij aan één oog al bijna niets meer zag.’

‘Goh nou, die Willem…’, zegt Meijer. ‘Ik weet nog dat hij bij Groningen-uit in de fout ging. Vanwege de zon in zijn gezicht, zei hij. Achteraf bleek dat hij staar had, maar dat wist toen nog niemand. Als hij naar huis reed, telde hij de afslagen, omdat hij de borden niet meer kon lezen.’ Snel verschuift Meijer de aandacht weer naar zijn gast van vandaag. ‘Michel deed het ook goed hoor, dat jaar. Rustige jongen, paste goed in de groep. Hij had een vreemde loop, een beetje gebogen, maar hij bleef gaan. En deed het zó goed, dat PSV hem snel weer terughaalde.’

Valke: ‘Daar baalde ik wel van, ja. Ik had graag willen blijven, ook al kwam Thijs Libregts naar Feyenoord, de man voor wie ik PSV mede had verlaten. Het jaar erna werd Feyenoord kampioen. Mét Johan Cruijff. Die had ik ook graag nog meegemaakt. Het schijnt dat hij, net als Van Hanegem, alleen maar over voetbal kon praten.’

‘Klopt hoor’, zegt Meijer. ‘Die hadden het over niks anders in de kleedkamer. Dat is nu wel anders.’

‘Het zal iets van die generatie zijn’, zegt Valke. ‘Ik merk het nu ook aan Wim Jansen op Varkenoord. Ik probeer het gespreksonderwerp wel eens op Paul McCartney te brengen, omdat ik weet dat hij daar net als ik van houdt, maar binnen twee zinnen gaat toch weer over voetbal.’

Hapklare brokken

Valke en Jansen treffen elkaar tegenwoordig bijna dagelijks op het opleidingscomplex van Feyenoord. Allebei reiken ze de trainers van Feyenoord Academy tools aan om tot nog betere prestaties te komen. Jansen met adviezen en tactische tips, Valke met de videobeelden waarover hij als hoofd videoanalyse de eindverantwoordelijkheid heeft. In hapklare brokken biedt hij sinds 2007 spelsituaties aan bij trainers en jeugdspelers. ‘Je kunt dingen wel vertellen, maar als je beelden laat zien, dan valt het kwartje veel eerder. Van Hanegem had een fotografisch geheugen, maar zelfs hij kon niet alle spelsituaties na een wedstrijd zich voor de geest halen. Op een speciale website kunnen alle jeugdspelers hun eigen acties terugzien. Het is een goed hulpmiddel, ook voor de trainers. Zij willen graag zien hoe de linies op elkaar aansluiten. Daarvoor hebben ze een zo wijd mogelijk shot nodig. Daarvoor hebben wij onlangs twee speciale camera’s aangeschaft, die beide een helft filmen. Via de nieuwste software worden die beelden aan elkaar ‘genaaid’, zodat er één compleet beeld ontstaat van het hele veld. In De Kuip werken we daar ook mee, rondom de wedstrijden van Feyenoord 1. Giovanni van Bronckhorst kan in de rust meteen spelsituaties uit de eerste helft laten zien. Net als met videoanalyse bij de jeugd waren we hiermee de eerste in Nederland, maar we moeten continu blijven innoveren. Het is leuk om die ontwikkelingen in de gaten te houden.’

‘Mooi zo, jongen. Zo hoort dat bij een topclub’, zegt Meijer. ‘En nu schop ik je eruit, want dit kantoor moet wel opgeruimd zijn voordat ik op vakantie ga.’

PASPOORT

Naam: Michel Valke
Geboortedatum: 24 augustus 1959
Geboorteplaats: Zwijndrecht

Carrière bij Feyenoord

1982 – 1983 Speler Feyenoord 1
2001 – 2007 Jeugdtrainer Feyenoord Academy
2007 – Heden videoanalist

Huidige functie
Hoofd videoanalyse Feyenoord Academy

-Advertentie- Word lid van FSV De Feijenoorder