Kinderhandelaars gebruiken dubieuze praktijken om Varkenoord leeg te trekken

0
6106

De machtige Stellar Group bezorgt de opleiders van Feyenoord en Ajax al jarenlang kopzorgen. Het voetbalmakelaarskantoor brengt grote Nederlandse talenten al op jonge leeftijd naar Engelse topclubs en omzeilt daarbij de regels van de FIFA, dat is gebleken uit onderzoek van Nieuwsuur.

De Stellar Group was onder meer betrokken bij de transfers van oud-Feyenoorders Kyle Ebecilio en Rodney Kongolo (foto) naar Engeland. Hoe die transfers tot stand kwamen, bleef tot nu toe een goed bewaard geheim. Een lopende rechtszaak tussen het Britse bedrijf en de vader van een Nederlands talent vanwege een financieel geschil, brengt daar verandering in.

Zo nam de Stellar Group de vader van Kyle Ebecilio twee weken voor de transfer van zijn zestienjarige zoon naar Arsenal in dienst als scout voor 50.000 pond per jaar, plus een commissie van 25 procent per spelerdeal. Een dag na de ondertekening van het scoutingscontract richtte een tussenpersoon van Stellar het Engelse bedrijf ‘Quickstar Limited’ op en vrijwel op hetzelfde moment werd vader Ebecilio eigenaar van het bedrijf. De Stellar Group verleidde in dit geval dus de voetbalvader voordat zijn zoon de overstap maakte naar een Engelse jeugdopleiding.

De moeder van Rodney Kongolo werd eigenaar van het Britse bedrijf Avonvale Limited, eveneens door dezelfde tussenpersoon opgericht. Kongolo was vijftien op het moment dat zijn moeder het bedrijf overnam. Volgens de destijds geldende FIFA-regels mochten spelertjes jonger dan zestien niet benaderd worden door zaakwaarnemers. Laat staan dat een spelersmakelaar een bemiddelende rol kon spelen bij hun transfers.

Theo van Seggelen, voorzitter van de internationale spelersvakbond, is verbolgen na het inzien van de stukken. “Ik denk dat dit rijp is voor een klacht bij de FIFA en dan hangen ze (Stellar, red.) aan de hoogste boom. Eigenlijk zou dit moeten leiden tot het intrekken van de mogelijkheid van dit bedrijf om zich nog langer bezig te houden met minderjarige spelers”, aldus Van Seggelen.

-Advertentie- Word lid van FSV De Feijenoorder