Aboutaleb voert eigenhandig nieuwe grondwet in voor Rotterdam: Demonstreren verboden.

0
1966

Demonstraties bij De Kuip worden voortaan niet meer toegestaan rond wedstrijden van Feyenoord. Dat besloten gemeente, politie en justitie bij het evalueren van de ongeregeldheden rond de wedstrijd Feyenoord – Roda JC, waarbij 326 mensen werden opgepakt.

Het optreden van de politie rond de wedstrijd is omstreden. De Nationale ombudsman en de gemeentelijke ombudsman hebben kritiek op het feit dat deelnemers aan de protestmars niet waren geïnformeerd dat zij niet naar het Maasgebouw mochten om te demonstreren.
Uit de evaluatie blijkt dat was besloten de betoging door de vingers te zien, hoewel die niet was aangekondigd. Toch werd daar geen ruchtbaarheid aan gegeven, omdat dat een ‘aanzuigende werking’ zou kunnen hebben met een ‘onbeheersbare situatie’ tot gevolg.

Rellen

De betogers wisten daardoor niet dat was besloten de protestmars te stoppen voor het Maasgebouw. Volgens de evaluatie maakten de omstandigheden rond het gebouw het lastig op te treden tegen groepen relschoppers. Dat bleek al bij de rellen in 2011.

Afspraken maken met de betogende supporters zou evenmin mogelijk zijn geweest. Er was geen contact met de organisatie van de protestmars. De autoriteiten zouden geen informatie hebben gehad over ‘de omvang van de demonstratie en de intenties van de deelnemers’.

Gemeente, politie en Openbaar Ministerie hebben nu besloten ‘enkele uren voor, tijdens, en enkele uren na een wedstrijd’ geen demonstraties meer toe te staan bij De Kuip. ‘

Burgemeester Ahmed Aboutaleb gaat later ook nog in op de kritiek van de ombudsmannen.

-Advertentie- Word lid van FSV De Feijenoorder