Skip to content

FC Kopenhagen: Gesprekken met Ajax, Feyenoord en PSV over Atlantic League

Zeker negen clubs uit Europa, waaronder Ajax, Feyenoord en PSV, voeren gesprekken over een zogenaamde Atlantic League. Dat zegt FC Kopenhagen-directeur Anders Hørsholt vandaag in de Deense krant Berlingske Tidende.

De gesprekken over een eigen, Noord-Atlantische competitie zijn volgens FC Kopenhagen al maanden gaande. Volgens Hørsholt zitten ook topclubs uit België, Schotland, Zweden en Noorwegen aan tafel. Het gaat om Ajax, PSV, Feyenoord, Anderlecht, Club Brugge, Celtic (Schotland), FC Kopenhagen, Malmö FF (Zweden) en Rosenborg (Noorwegen).
Ook Rangers uit Glasgow en Bröndby uit Denemarken worden genoemd als clubs, maar vertegenwoordigers van die clubs nemen (nog) niet deel aan het overleg.

De competitie komt voor uit de plannen van de UEFA om de Europese toplanden Engeland, Spanje, Italië en Duitsland vier Champions League-tickets per land toe te kennen. Dat zou funest zijn voor de kleinere voetballanden. Ook in enkele Balkanlanden, waaronder Servië, Albanië en Griekenland, zouden plannen zijn voor een eigen competitie.

,,Als we nu niets doen, worden de grootste clubs van Europa groter en sterker, terwijl het steeds moeilijker wordt voor clubs als FC Kopenhagen om internationaal aan te sluiten”, zegt Hørsholt in BT. ,,We moeten kijken naar internationale alternatieven. Het is nog te vroeg om te praten over specifieke modellen, maar de discussie over een grensoverschrijdende competities zijn gaande. Het is in meer landen duidelijk een thema.”

Plannen voor een Atlantic League, Benelux Liga of Euro League zijn niet nieuw. In 1999 gooide toenmalig PSV-directeur Frank Arnesen, voormalig Deens international en oud-speler van onder meer Ajax en PSV, al een balletje op bij clubs uit omringende landen. Begin 2000 kwam het daadwerkelijk tot een bijeenkomst tussen vertegenwoordigers van Anderlecht, Benfica, Ajax, PSV, Feyenoord, Celtic en Glasgow Rangers. De initiatieven bloedden echter dood.

Nu is de tijd er volgens FC Kopenhagen rijp voor. ,,De nieuwste ontwikkeling bij de UEFA, minder kleine landen in de Champions League, is weer een stap verder van de het idee van de Football Family”, zegt Hørsholt.

Bron: AlgemeenDagblad