Kuipmagie

0
1073

Column:Marcel Potters (AD)

Kuipmagie

De Kuip is magisch. Ik ken geen ander Rotterdams gebouw dat zo is doordrenkt van emoties, van geluk en verdriet, van hoop en wanhoop. Waar haat en liefde hand in hand gaan, waar euforie om een overwinning en diepe rouw na verlies zo dicht bij elkaar liggen. Een stoere sporttempel van beton en staal, die wordt gekoesterd, die beroert,

De Coolsingel, afgelopen vrijdag. Ik sta bij de tramhalte Beurs, en het Oranjevolk stroomt lallend toe. Achterhoekers, Limburgers, Utrechters. Caarnisselaande, blaat een blauwe Domstedeling, als een rijtuig naar Barendrecht arriveert. Waar blijft die tram naar de Kuip, nondeju, brult een Brabander. Oranje is back in town. Heerlijk!

Uitdossingen
Het optreden van ’s lands voetbalkeurkorps op Zuid brengt rare kostgangers op de been. Bizarre uitdossingen. Iemand heeft een helm met molentjes op zijn hoofd, een ander koestert zijn oranje Pippi Langkousvlechten, nog een ander heeft ’n knaloranje hanenkam, à la de Schotse darter Peter ‘snakebite’ Wright.

De Kuip is magisch. De gracieuze grasmat – op afstand Neerlands fraaiste – werkt in ons voordeel, en je ziet jongens als Sneijder, Klaassen en Blind een boost krijgen op het gazonnetje waar normaliter toppers als Kuyt, Vilhena en Toornstra hun kunsten vertonen. De wave bij een wedstrijd van Oranje, hoe lang is dát geleden?

Gekruk
Het wordt 4-1 tegen de Belarus. Na een trieste en veel te lange reeks gekruk en gekloot in stadions elders, schenkt ‘Rotterdam’ Oranje eindelijk weer een thuisoverwinning. Was het anders gelopen, tijdens de kwalificatie voor het laatste EK in Frankrijk, als de KNVB wél voor voetbalstad nummer één had gekozen, en de luxe van de hoofdstedelijke snelkookpan had verruild voor een wellicht iets te lauw kroketje, daar aan de Maas bij Brienenoord?

Maandagavond verliest Holland in Mokum van Les Bleus (0-1), en dreigt een nieuw doomscenario. Als ik de voetbalbond was, zou ik voor het vermoedelijke sleutelduel in deze poule – de nog te vergeven thuiswedstrijd tegen Zweden – geen enkel risico nemen. En kiezen voor Rotterdam. Voor de magie van de Kuip.

Bron: AlgemeenDagblad

-Advertentie- Word lid van FSV De Feijenoorder