Wie durft te gaan voor leverstoot?

0
1168

De twee rivalen in topvorm tegenover elkaar. De Klassieker kan niet op een beter moment worden gespeeld. Het onverzettelijke Feyenoord tegenover het frivole Ajax, het belooft morgen een prachtmiddag te worden in de Kuip.

Giovanni van Bronckhorst wipte gisteren na een vraag op zijn stoel heen en weer. Zijn Feyenoord is koploper in de Eredivisie, heeft de meeste doelpunten gemaakt en incasseerde de minste tegentreffers. Is de bekerwinnaar dan ook niet gewoon beter dan Ajax, dat al op acht punten achterstand kan worden gezet?

,,Dat is altijd gevaarlijk”, zei de immer voorzichtige Van Bronckhorst. ,,De 27 punten die wij tot op heden hebben verzameld, pakten we niet tegen Ajax. Dus laten we gewoon zondag afwachten.”

Máár, zo benadrukte de trainer van Feyenoord nog maar eens. ,,We kijken wel uit naar zondag.”
image

En wie doet dat eigenlijk niet in Nederland? Ook in Amsterdam tellen ze de minuten af tot de de aftrap van de Klassieker, die meer dan ooit een confrontatie zal worden tussen de twee sterkste elftallen van Nederland. Althans, op dit meetmoment. Het makkelijk voetballende Ajax tegen het grimmige, ervaren Feyenoord. Al is de wedstrijd maar half zo leuk als alle beschouwingen vooraf, dan nog zal het meer dan de moeite waard zijn.

Het supertalent Kasper Dolberg uit Denemarken recht tegenover de bikkelharde Eric Botteghin, in Rotterdam al liefkozend ‘de rots van Sao Paulo’ genoemd. Of de topscorer van Nederland, het Deense ijskonijn Nicolai Jørgensen tegenover de Colombiaanse sloper Davinson Sánchez. Of de kersverse international Rick Karsdorp die natuurlijk ook wel weet dat Amin Younes net doet of hij buitenom gaat, maar vervolgens gewoon binnendoor duikt om met een gekruld schot de verre hoek te zoeken. Alleen, wanneer doet de Duitse Libanees dat nou precies?

Peter Bosz, die na een moeilijke start in Amsterdam de trein inmiddels gewoon op de rails heeft gezet, snapt dat voetbalminnend Nederland aftelt. ,,Maar we gingen laatst met z’n allen ook zitten voor Liverpool-Manchester United, maar dat werd een draak van een wedstrijd”, trapte de coach van Ajax gisteren toch nog op de rem. Om vervolgens, zoals wel vaker handig manoeuvrerend, het balletje richting de rivaal te duwen. ,,Ajax geeft ruimte weg aan de tegenstander en dan krijg je snel een leuke wedstrijd. Ik weet natuurlijk niet wat de intenties van Feyenoord zijn, of zij ook naar voren durven spelen. Dat zou het wel meer open en aantrekkelijk maken.”

Peter Bosz
Peter Bosz

Leverstoot
Dat is op voorhand inderdaad een legitieme vraag. Wat durft Feyenoord, in topvorm, morgen écht in de eigen Kuip? De Rotterdammers staan vijf punten voor en zouden op voorhand best kunnen leven met een gelijkspelletje. Of willen ze juist nu een leverstoot uitdelen aan de rivaal.

De Rotterdamse spelers kennen de bijna lugubere statistieken: Feyenoord won slechts één van de laatste twintig competitiewedstrijden tegen Ajax. En de Amsterdammers verloren de laatste uitwedstrijd in de Eredivisie alweer op 13 december 2015, voor het gevoel een eeuwigheid geleden.

Bron: AlgemeenDagblad

-Advertentie- Word lid van FSV De Feijenoorder