Heerenveen wil koploper Feyenoord pijn doen

0
755

Is Heerenveen vandaag dan de eerste club waar Feyenoord van gaat verliezen? De Friezen gingen dit seizoen pas één keer onderuit. ,,Maar de Kuip is wel een ander verhaal.”

Ook in Heerenveen is succestrainer Jurgen Streppel dit seizoen zijn nonchalante zelf. Of hij nog wel zorgen heeft, als trotse trainer van de verrassende nummer 3 van Nederland, is de vraag. Half onderuit gezakt op een stoel vouwt hij beide handen achter zijn hoofd. ,,Zorgen? Nou, bijvoorbeeld wat ik moet eten vanavond. Heb jij misschien een idee?”

Om het cynisme daarna van zich af te schudden en toch nog iets te noemen: ,,Pelle van Amersfoort is geblesseerd. Die moet vervangen worden. En verder moeten we elke dag beter proberen te worden. Dat valt nog niet mee, hoor.”

Hoe dan ook is de sfeer in het Abe Lenstra Stadion opperbest. Er lijkt genoeg munitie voorhanden om de soevereine koploper morgen onder vuur te nemen. Neem centrale verdediger Jerry St. Juste (20). Na Daley Sinkgraven, Bilal Basaçikoglu en Hakim Ziyech hoogstwaarschijnlijk de volgende parel uit de jeugdopleiding die de club straks voor miljoenen gaat verlaten.

Als hij dat wil, dan moet St. Juste in wedstrijden zoals morgen tegen Feyenoord wel bestand zijn tegen de druk. ,,Geen probleem”, denkt Jeffrey Talan, hoofd van de jeugdopleiding van Heerenveen. Hij was diverse seizoenen jeugdtrainer van St. Juste en zag hem steeds beter worden. ,,Ook in fysiek opzicht. Dat was nodig, want dat ontbrak er eerst nog wel eens aan.

De opleiding van Heerenveen is de laatste jaren geprofessionaliseerd. Niet alle jeugdelftallen speelden vroeger in de hoogste klassen. Dat betekende dat ze niet elk jaar tegen Ajax, Feyenoord of PSV speelden. Halen spelers nu het eerste, dan hebben ze die ervaring wel gehad. In een wedstrijd zoals tegen Feyenoord morgen komt dat dan toch van pas.”

Andere exponenten uit de Friese jeugd, als Sinkgraven en Ziyech, schreven al fraaie vergezichten voor St. Juste. ,,Ze laten ook zien dat je niet bij de eerste de beste aanbieding hoeft te vertrekken uit Heerenveen”, weet Talan. ,,Het is goed voor Jerry dat hij nog in Heerenveen speelt. Voor ons ook natuurlijk. Hij speelt morgen niet zijn eerste wedstrijd in de Kuip en dat is toch een voordeel.”

En mocht St. Juste dan straks in Rotterdam toch beven bij de aanblik van de meest scorende aanval van de eredivisie, dan is er altijd nog Stijn Schaars (32). De aanvoerder bij wie alles begint. De middenvelder ook die de verbinding vormt tussen de linies, de onberekenbare vleugelaanvallers Arber Zeneli en Sam Larsson lanceert en in de tussentijd geen bal verliest.

De buitenwereld mag verbaasd zijn over de glorieuze revival van de routinier, die zelfs een uitverkiezing kreeg voor de voorselectie van het Nederlands elftal, hijzelf is dat allerminst. ,,Mensen vinden het een openbaring dat ik elke bal vooruit speel. Heeft vooral met ritme te maken. Ik zit momenteel in een lekker ritme.”

Schaars bepaalt bij Heerenveen. In het veld en erbuiten. ,,Ik hoef de hosannastemming niet te relativeren, hoor. Die moet je vooral laten gaan. Je moet het koesteren.” Streppel zegt: ,,Mensen zijn blij, maar ook weer niet euforisch.”

Schaars vraagt zich soms wel af waar het gaat eindigen met Heerenveen dit seizoen. ,,We proberen subtop te spelen, maar momenteel gaan we daar overheen. Alleen, de Kuip, dat is toch wel weer een ander verhaal. Voor zover je het kunt vergelijken: in de enige andere wedstrijd tegen een topclub waren we dit seizoen niet zo goed. Ook al speelden we dan gelijk. Dat was tegen PSV. Daar hadden we meer van verwacht. In dat opzicht is de wedstrijd tegen Feyenoord een nieuwe test.”

Bron: AlgemeenDagblad

-Advertentie- Word lid van FSV De Feijenoorder