‘Arrogant? Dat hoor ik wel eens, ja’

0
1081

Rick Karsdorp (21) wil koploper Feyenoord morgen bij de hand nemen tegen PEC Zwolle. De rechtsback is uitgegroeid tot één van de steunpilaren in Rotterdam. De vraag is nu waar zijn eindstation ligt.

Met zijn camera in zijn hand, staart beroepsfotograaf Michel Utrecht verbaasd voor zich uit. Langs het trainingsveld op Varkenoord heeft hij zojuist zijn groothoeklens nadrukkelijk op Rick Karsdorp gericht, maar de speler van Feyenoord lijkt er niet van gediend. ,,Hé, geen foto maken hè, daar hou ik niet van”, zegt de rechtsback, die ondanks het feit dat de barometer in november makkelijk de 14 graden aantikt met een ijsmuts op traint.

Een uur later schuift Karsdorp aan in de Kuip en de verdediger schiet meteen in de lach. Of we zojuist op Varkenoord signalen hebben meegekregen dat de 21-jarige international naast zijn schoenen is gaan lopen? ,,Nee joh, ik maak zo vaak een grapje”, zegt hij. ,,Nam hij het bloedserieus? Die fotograaf mag doen wat hij wil, geen probleem. En die ijsmuts? Die had ik voor de temperatuur niet op hoeven doen, inderdaad. Maar ik zal eerlijk zijn: anders moet ik eerst mijn haren doen, dat kost tijd, joh. Als mensen daar ook al iets van vinden, interesseert me niets.”

De groeibriljant van Feyenoord vertelt het allemaal met een ontwapenende glimlach. We zijn naar de Kuip gekomen met de vraag ‘hoe goed kan Rick Karsdorp eigenlijk worden?’ Dat we met die vraag eerst aanklopten bij Fred Rutten in Dubai, levert alweer een glimlach op. Karsdorp was ‘het project’ van Rutten. De Tukker drukte de speler ruim twee jaar geleden op het hart dat hij Oranje ging halen als rechtsback. En Rutten kreeg gelijk

,,Maar Rick kan nog veel verder doorgroeien”, laat Rutten nu desgevraagd weten. ,,Wie hem als speler analyseert, ziet dat hij alle ingrediënten in huis heeft om de internationale top te bereiken.”

Maar voegt Rutten er waarschuwend aan toe: ‘nu komen de verleidingen, al denk ik dat Rick ook hier mee kan omgaan’. Die zogenaamde verlokkingen, ze zijn er natuurlijk al langer. Wie bij Feyenoord het eerste elftal haalt, is nou eenmaal een graag geziene gast. Jean-Paul Boëtius, ook zo’n zelf opgeleide speler die als een raket naar boven kwam in de Kuip, omschreef het ooit treffend: ,,Als je net komt kijken, kun je alles aan. Iedereen slaat maar op je schouders. Maar zo snel als het er was, was het ook weer verdwenen. Dat was best pijnlijk.”

Ik ben nog jong, maar ik ben nergens bang voor.
Karsdorp knikt. Hij zit nog in die eerste fase, heeft sportief nog geen vrije val gekend. Zijn die zogenaamde verleidingen een gevaar? ,,Ik ben nog jong, maar ik ben nergens bang voor”, blijft Karsdorp vol bravoure. ,,Wat Boëtius zegt, dat is wel de voetballerij. Toch vind ik het zelf nog wel meevallen. Er zijn volgens mij geen mensen die opeens in mijn leven willen komen. Ik heb een heel kleine groep om mij heen met onder anderen mijn vader, broer en vriendin, die kan ik blindelings vertrouwen. En ik ben in het rustige Schoonhoven gaan wonen, bewust niet in Rotterdam waar altijd iets te doen is.”

Schoenen
Maar er zijn nog veel meer gevaren voor succesvolle, jonge voetballers. Wie tegen Frankrijk uitstekend speelt tegen Dimitri Payet en Anthony Martial, stapt twee dagen later toch anders de Kuip binnen dan een jeugdspeler. ,,Dat je dan naast je schoenen gaat lopen, bedoel je?”, zegt Karsdorp. ,,Als je bij Oranje zit en je bent een vaste waarde bij Feyenoord, dan voelt dat inderdaad anders dan dat je nog moet debuteren in de Kuip. Dat is toch logisch? Maar in de jeugd was ik al een jongen die niet zomaar alles klakkeloos aannam, die eerst wilde weten waarom iets moest gebeuren. Al dachten mensen toen ongetwijfeld vaak ‘wat moet die snotneus nou?’ Hoe meer je speelt, hoe meer je jezelf laat gelden. Dat is volgens mij geen kwestie van naast jouw schoenen gaan lopen.”

In en rond de Kuip zijn er die hem zelfs een vleugje arrogantie toedichten. Zo in het perscafé in de Kuip is daar geen sprake van. Maar dat handgebaartje dan naar trainer Giovanni van Bronckhorst in de uitwedstrijd tegen Zorja Loehansk? Of de woede richting arbiter Pol van Boekel, terwijl hij tegen Heerenveen al een gele kaart op zak had?

Karsdorp een arrogante speler, dat hoor ik wel eens, ja”, lacht hij. ,,Ik kan me voorstellen dat het bij sommigen zo overkomt. Ik beleef de wedstrijden op een bepaalde manier. Er zijn dingen in mijn leven veranderd. Opeens lig je onder een vergrootglas. Ik nam een ander kapsel en iedereen had het erover. Maar zolang mijn vader, broer of vriendin niet zeggen dat ik aan het veranderen ben, maak ik me geen zorgen.”

Als afsluiter toch nog even terug naar het sportieve gedeelte. De vraag ‘hoe goed kan Karsdorp eigenlijk worden?’ De top in Nederland? De subtop in het buitenland? Nog een stap hoger? Weer die glimlach. ,,Ik weet alleen dat ik nog beter kan. Beter dan tegen Wit-Rusland en Frankrijk? Nog véél beter.”

Bron: AlgemeenDagblad

-Advertentie- Word lid van FSV De Feijenoorder