Van Hanegem: ‘Ik ben blij verrast door Feyenoord’

0
2200

Willem van Hanegem was gisteren onder de indruk van Feyenoord. Bovendien keek hij met interesse naar de reserverol van Dirk Kuyt.

Feyenoord heeft me gisteren tegen AZ blij verrast. Het speelde bij vlagen aardig. Er werd gevoetbald, doorbewogen, diep gegaan. Dat moeten ze allemaal eens vaker doen. Het hoeft allemaal niet te lukken, als de intentie maar goed is. Het eerste half uur was prima. Berghuis viel op. Ik zag goede combinaties van hem met Toornstra en Vilhena. Die spits Jørgensen was ook weer goed. Die maakt zo weinig fouten. Die is zo balvast. Hij had er alleen nog wel drie meer mogen maken.

Een uitslag van 8-0, 9-0 of zelfs 10-0 was, gezien het spelbeeld logischer geweest dan de 4-0, die het nu is geworden. Maar na het eerste half uur zag je dat Feyenoord weer slordig werd. Het was niet raar geweest als AZ in die fase de 1-2 had gemaakt. Sommige spelers gaan na zo’n eerste half uur vooral voor zichzelf spelen. Dan gaan ze opeens veel lopen, verkeerde keuzes maken, rare dingen doen.

Elia bijvoorbeeld. Die denkt dat hij altijd maar acties moet maken, maar soms is het beter om de bal rond te spelen en de vrije man te zoeken. Bilal is er ook zo een. Ik heb hem lang geprobeerd te beschermen, omdat ik hem bij Heerenveen wel goed vond. Maar dat houdt nu op. Hij doet de meest rare dingen. Gaat een actie maken wanneer er twee mensen voor hem staan, terwijl er, naast hem, iemand vrij staat. Dat deed hij vroeger bij Heerenveen niet, hoor. Maar nu wil hij zich dus steeds bewijzen en dat gaat ten koste van de rust in zijn spel. Hij is zo druk. Het is net of ze hem met zijn allen achteraan zitten.

Tapia viel gisteren weer niet goed in. Die is zo traag als een Trabant. Hij moet de vervanger worden van El Ahmadi. Nou, dat wordt nog wat. Dat is zo ongeveer het verschil tussen een racewagen en een auto van de Flintstones.

Kuyt werd gisteren niet gemist en ik dacht aan zijn lichaamstaal op de bank te zien dat hij daar moeite mee had. Maar daar moet hij als oudere speler dus mee om leren gaan. Hij weet toch dat hij belangrijk is voor dit Feyenoord. De inbreng van Kuyt is niet altijd nuttig. Tijdens sommige wedstrijden, zoals gisteren tegen AZ, kan een elftal juist in de as van het veld wat meer loopvermogen gebruiken. Dan heb je daar dus Toornstra nodig. Maar Kuyt speelt gauw weer hoor, woensdag tegen ADO of zaterdag tegen Vitesse.

Bron: AlgemeenDagblad

-Advertentie- Word lid van FSV De Feijenoorder