B-keus is nu even fit als basisklanten

0
2924

Op de route naar een eventuele landstitel rekent trainer Giovanni van Bronckhorst bij Feyenoord vooral op zijn vaste kern, zeker nu de bank niet zo breed is als hij eerder leek. Hoe houdt de coach ook zijn reservespelers fit?

Aan Marko Vejinovic, Renato Tapia, Michiel Kramer en Simon Gustafson was maandag in de Kuip goed te zien dat hun optredens in het tweede elftal tot de verplichte nummers behoren.

Op de tribune van de Kuip zag Giovanni van Bronckhorst maandag het tweede elftal aan het werk tegen Jong Cambuur. De rentree van keeper Kenneth Vermeer was een pluspunt, maar verder bonkt eigenlijk geen enkele tweede elftalspeler nog op de deur van de hoofdmacht, waar Van Bronckhorst doorgaans toch al weinig veranderingen in wenst aan te brengen.

Aan Marko Vejinovic, Renato Tapia, Michiel Kramer en Simon Gustafson was maandag in de Kuip goed te zien dat hun optredens in het tweede elftal tot de verplichte nummers behoren. Maar wat nou als Van Bronckhorst die wisselspelers, die de club bijna 10 miljoen euro transfergeld hebben gekost, opeens nog hard nodig heeft in de laatste serie wedstrijden van deze competitie. Zijn ze dan fit genoeg om een prominente rol te kunnen spelen? ,,Ik heb bij Feyenoord een heel grote selectie, dus zitten er tussen mijn spelers flinke verschillen in het aantal gespeelde wedstrijden”, zegt Van Bronckhorst. ,,We kijken dus heel scherp naar de inspanningen per speler. We willen ervoor zorgen dat iedereen dezelfde belasting krijgt, al is dat niet eenvoudig.”

De kompassen waar Van Bronckhorst op dat vlak blind op vaart, zijn fysieke trainer Arno Philips (41) en performance analist David van Maurik (27). De laatste werd in de zomer van 2015 weggeplukt bij Ajax, waar hij drie jaar werkzaam was. Technisch directeur Martin van Geel verlengde onlangs nog Van Mauriks aflopende contract in de Kuip tot medio 2020.

‘Inmotio’
,,Ik kijk naar de data die beschikbaar zijn”, zegt Van Bronckhorst. ,,Je kunt de laatste jaren veel meer meten bij spelers. Bij Feyenoord doen we dat eigenlijk pas de laatste anderhalf jaar écht. In het verleden waren de mogelijkheden er hier niet of nauwelijks.”

Fysieke belasting
Van Maurik moet voor Van Bronckhorst dagelijks de fysieke gesteldheid van de spelers in kaart brengen. Tijdens trainingen gebruikt hij daarvoor ‘Inmotio’, een systeem waarmee het mogelijk is om looplijnen, snelheden en afstanden van spelers exact te meten. Van Bronckhorst kan de gegevens gebruiken voor tactische doeleinden, maar het doel is vooral om de fysieke belasting van spelers in de gaten te houden. ,,Ik krijg heel nauwkeurig te zien of mijn spelers tijdens trainingen in het rood komen”, zegt Van Bronckhorst. ,,Als dat te lang het geval is, kunnen we daar snel in schakelen. Zelfs tijdens die bewuste training nog. Dat was hier tot voor kort helemaal niet mogelijk. In de praktijk reageren we dus als blijkt dat spelers te vermoeid raken.”

Verhouding tussen arbeid en rust
Van Maurik, die ook sinds 2012 werkzaam is bij het Nederlands elftal, is dus een geheim wapen in de titelstrijd. Hij blijft op de achtergrond, maar de waardering voor zijn werk is groot in Rotterdam. En zelf is hij ook al blij met de bewegingsvrijheid die hij krijgt van Van Bronckhorst.

Feyenoord wil graag investeren op mijn vakgebied”, zegt Van Maurik. ,,We hebben dit seizoen bijvoorbeeld stappen gezet op het gebied van wedstrijdanalyse, waardoor we nog beter de relatie kunnen leggen tussen trainingen en wedstrijden.”

Als het aan Van Bronckhorst ligt, put de concurrentie straks geen moed uit het feit dat Feyenoord in de laatste maanden van de competitie op het tandvlees moet lopen. ,,De verhouding tussen arbeid en rust is wat mij betreft heel erg belangrijk. We hebben nu, op Sven van Beek na, alle spelers fit. Het maakt het werk van een trainer zoveel makkelijker, want ik kan simpelweg uit meer spelers kiezen.” Aan de andere kant: dat signaal gaven de gepasseerde spelers maandag in het tweede elftal tegen Jong Cambuur bepaald niet af. Een gevalletje ‘wel fit, niet gretig’.

Bron: AlgemeenDagblad

-Advertentie- Word lid van FSV De Feijenoorder