Luxedilemma voor Feyenoord

0
855

Het is vandaag in Enschede ‘wie van de drie?’ in de kleedkamer van Feyenoord. Trainer Giovanni van Bronckhorst heeft aanjager El Ahmadi terug en moet nu Kuyt, Berghuis of Toornstra passeren voor het duel met FC Twente.

Steven Berghuis keek geërgerd naar de verslaggever. Het was kort na weer een overwinning van Feyenoord en de vraag was of Berghuis eigenlijk hoopte dat Karim El Ahmadi zo lang mogelijk actief zou blijven op de Afrika Cup.

,,Nee, natuurlijk niet”, zei Berghuis fel. ,,Niet dat ik hem geen succes gun met Marokko. Maar ik zou het wel lekker vinden als wij hem er weer bij hebben.”

Maar de vraag was natuurlijk niet bedoeld om te peilen of Berghuis zijn ploeggenoot wel of niet succes zou gunnen in het shirt van zijn land. Nu El Ahmadi terug is, sneuvelt er een basisspeler. En Berghuis bevindt zich in de gevarenzone. ,,Want Karim El Ahmadi speelt zondag in Enschede zeker”, zo liet ook Giovanni van Bronckhorst nog maar eens weten hoe belangrijk de international van Marokko voor hem is.

,,Of ik dan inmiddels een vaste basisplaats heb veiliggesteld? Joh, ik heb geen idee”, zegt Berghuis. En dat gevoel hebben drie heel belangrijke pionnen van Feyenoord op dit moment. Kuyt, Toornstra en Berghuis weten dat King Karim een van hen uit de ploeg zal knikkeren.

Net als in de laatste week voor de winterstop toen Kuyt (AZ-uit), Berghuis (ADO Den Haag-thuis, beker) en Toornstra (Vitesse-thuis) beurtelings werden gepasseerd. ,,Dat deed ik in december niet omdat ze niet goed presteerden, maar omdat bepaalde wedstrijden bepaalde type spelers vraagt”, aldus Van Bronckhorst.

De vraag voor de trainer is nu: wat voor type speler vraagt de uitwedstrijd tegen FC Twente? De creativiteit van rechterspits Berghuis? Een aanvallende middenvelder die bijna naast Nicolai Jørgensen speelt en af en toe scoort zoals Kuyt? Of een onvermoeibare balansbewaker die volop assists levert en ook geregeld scoort zoals Toornstra?

De spaarzame keren dat Kuyt aan de kant moest blijven van Van Bronckhorst, waren steeds uitwedstrijden. AZ-uit in december, Vitesse-uit deze maand. Beide keren gooide de coach van de koploper het toen op de frisheid van de 36-jarige routinier. ,,Zie het als rekening houden met zijn leeftijd”, zei Van Bronckhorst toen.

Slachtofferen
Dat argument gaat nu niet meer op. ,,In een drukke periode keek ik destijds wel al vaak vooruit. Wie kon ik rust geven en wie niet? Nu we nog maar eenmaal per week spelen, is die manier van benaderen inderdaad niet meer nodig”, zegt Van Bronckhorst.

IMG_0121

Dat zou in het voordeel kunnen zijn van aanvoerder Kuyt. Maar Toornstra slachtofferen, is dat dan opeens logisch? De rechtspoot leek na het binnenhalen van huurling Berghuis voorbestemd om in de Kuip de bank warm te gaan houden. Maar hij beet van zich af, met prima prestaties. En op allerlei verschillende posities.

Dan toch maar Berghuis? Die was voor de winterstop lange tijd bankzitter en de rechterspits is de meest flegmatieke pion van het trio. Maar kijk eens naar een training en je ziet de vonken er vrijwel elk balcontact van afspatten bij de aanvaller. Hij is on fire, zoals dat heet. Bovendien maakte hij tegen NEC nog de belangrijke openingstreffer. Maar ja, dat deden Kuyt tegen Roda JC en Toornstra tegen Willem II natuurlijk ook gewoon.

Een luxedilemma dus voor Van Bronckhorst. ,,Mijn afweging is: waar zullen we vaak als ploeg op het veld staan in de wedstrijd? Dat bepaalt nu mijn keuze”, zegt Van Bronckhorst.

En wie het slechtnieuwsgesprek krijgt? ,,Ik weet het, jullie zien het zondag.”

Bron: AlgemeenDagblad

-Advertentie- Word lid van FSV De Feijenoorder