Reus van São Paulo gaat voor niemand aan de kant

0
858

In De Kuip kan hij nauwelijks nog stuk. Verdediger Eric Botteghin kostte Feyenoord bijna drie miljoen, maar hij blijkt elke euro waard. ,,Mijn spits mag gewoon niet scoren, zo simpel is het.”

Het is een vrijdag in januari, tien jaar geleden. In Cadiz melden twee Brazilianen zich na een reis van twintig uur in het trainingskamp van PEC Zwolle. De 24-jarige André Ossemer en de 19-jarige Eric Botteghin willen bij de eerstedivisieclub een profcontract afdwingen.

Dat lukt, maar meer dan een vergoeding die gebruikelijk is voor een speler in de hoogste regionen van het amateurvoetbal zit er niet in. Botteghin laat niettemin een foto maken met zijn door sponsor Moes betaalde contract in zijn hand.

Die moet snel naar de familie, een middenklassegezin in de eindeloze metropool São Paulo. ,,Ik zie hem nog zitten, zo trots was hij”, zegt Jan Everse, destijds trainer van PEC Zwolle. ,,De dag dat hij in Cadiz aankwam, moesten we nog trainen. Ik vroeg aan Eric of hij niet liever eerst wilde slapen na die lange reis. Niks ervan, hij ging het veld op. Dat is typisch Botteghin.”

Negen seizoenen in de eerste en eredivisie had hij nodig om de top van Nederland wakker te maken. Bij PEC Zwolle, NAC en FC Groningen was hij degelijk, maar meer zou er niet inzitten.

,,De subtop, zo had ik hem ingeschat”, zegt Everse. ,,NEC, Heerenveen, Sparta? Ze hoefden hem echt niet. Nu speelt hij bij de koploper van Nederland. Natuurlijk, dat heeft ook te maken met het dalende niveau van de eredivisie. Maar Botteghin is zeker niet de minste bij Feyenoord.”

De 1.93 meter lange Braziliaan was eerst middenvelder en later zelfs nog even aanvaller, voordat hij op zijn vijftiende centraal achterin kwam te staan bij Gremio Barueri, een club uit de staat São Paulo. Vandaar ging het naar Internacional in Porto Alegre, waar ook ooit Falcao, Dunga en Lucio onder contract stonden.

Tijdens het Euro-Sportring-toernooi in Groningen had PEC Zwolle hem ontdekt. Everse sprak met Botteghin. ,,Ik had het over dingen die beter moesten. Hij zei: we hebben het toernooi gewonnen, zeven wedstrijden en slechts één goal tegen”, zegt Everse met een lach. ,,Zo dacht hij over verdedigen.”

Botteghin (29) is Everse eeuwig dankbaar. In Nederland werkte hij aan zijn tekortkomingen, maar zijn gedachten over de hoofdtaak van een verdediger zijn nooit veranderd. ,,Je moet hier kunnen opbouwen, maar de hoofdtaak van een verdediger is dat hij de aanvaller uit de wedstrijd speelt”, zegt Botteghin. ,,Die mag gewoon niet scoren. Zo simpel is het”.

Iets wat John de Wolf, kampioen met Feyenoord in 1993, blij maakt. ,,Verdedigers moeten inschuiven, de ene na de andere wisselpass versturen”, zegt De Wolf. ,,Maar Botteghin sloopt gewoon de spits van de tegenstander.”

Botteghin heeft die kenmerkende overlevingsdrang die zo veel Zuid-Amerikanen op jacht naar succes in Europa hebben. Toch kende hij geen armoede in zijn jeugd. Zijn vader was vertegenwoordiger van een bedrijf in verpakkingen, zijn moeder werkte op een basisschool. De verdediger heeft een Italiaans paspoort. De overgrootvader van Botteghin maakte ooit in de jaren na de Tweede Wereldoorlog vanuit Treviso de oversteek naar Brazilië.

Bij zijn medespelers en bij de fanatieke aanhang scoort hij heel hoog op de populariteitsmeter. ,,Feyenoord heeft echt een sloper achterin”, zegt Eljero Elia. ,,En als hij scoort is het superbelangrijk.”

Een echte modelprof, zo roemde de medische staf zijn professionele houding al vaak. Rick Karsdorp zei vaak net even te hard dat hij nog even de stad in zou gaan, wetende dat Botteghin meteen zou zeggen dat hij naar huis moest gaan om te slapen.

En toen de Brabantse kinderboekenschrijver Eus Rovers onlangs het Feyenoord-voorleesboek in de Kuip kwam presenteren, stond Botteghin bescheiden te wachten om een gesigneerd exemplaar voor zijn zoontje Rafael te bemachtigen.

,,Op dit moment misschien wel de beste speler van Feyenoord”, zegt Frans Bouwmeester (76), die hem als scout ooit van PEC Zwolle naar NAC haalde. ,,Zijn motoriek is misschien gebrekkig, maar ga er maar een middagje tegen spelen.”

Botteghin spreekt de taal, komt keurig op tijd terug van vakantie, is netjes op tijd op afspraken. De verdediger zelf voelt zich echter nog altijd Braziliaan. ,,Dat voelde ik heel erg na de vliegramp van de Braziliaanse voetbalclub Chapecoense”, zegt hij. ,,Ik ben hier om te voetballen. Of Ajax een tik heeft gekregen van mijn openingsdoelpunt tegen FC Twente? Weet je wat het is, zolang wij winnen, hoeven we helemaal niet bezig te zijn met wat Ajax wel of niet vindt.”

Bron: AlgemeenDagblad

-Advertentie- Word lid van FSV De Feijenoorder