Vilhena als antwoord op Guardado

0
1238

Het was het risico waard. Tonny Vilhena aan de kant houden in Den Haag omdat hij tegen PSV een cruciale rol kan vervullen. De 22-jarige Maassluizer is een cruciale schakel geworden bij Feyenoord.

Met Karim El Ahmadi en Tonny Vilhena heeft Van Bronckhorst niet alleen voetballend een goed blok, maar ook een duo dat voor niemand opzij gaat. Dat niet onder de indruk zal zijn voor een om zich heen schoppende Mexicaan.

In de Kuip lachen ze nog weleens om een voorval op 28 oktober 2015, de avond van de bekerwedstrijd tussen Feyenoord en Ajax. In de tunnel van de Kuip zag Vilhena de blikken van Nemanja Gudelj en Richedley Bazoer, ze spraken hem die avond zelfs denigrerend aan als wisselspelertje. Vilhena zweeg, maar joeg vervolgens Gudelj op waar hij kon en liet Bazoer met fysiek geweld zelfs tweemaal hoog door de lucht vliegen. In het kader van ‘wie is er vanavond eigenlijk de baas’.

Bazoer nam maanden later sportieve wraak in de Arena met de winnende goal, maar Vilhena had zijn punt gemaakt.

,,Tonny is zo ontzettend belangrijk voor ons”, zegt ploeggenoot Karim El Ahmadi. ,,Niet alleen omdat hij op een belangrijke positie speelt, maar zeker ook door zijn manier van spelen. Hij brengt energie, pakt ballen af, sluit bij als het kan. We zijn allemaal heel blij dat we hem zondag tegen PSV er weer bij hebben. Want ik heb het al vaker gezegd: Vilhena heeft het karakter van een topspeler.”

Daar is iedereen het in de Kuip wel over eens, maar dat op zich is opvallend, want zo lang is het nog niet geleden dat Vilhena een anonieme bijrol vertolkte bij Feyenoord. Gekrenkt was hij dat hij na een bliksemstart opeens niet meer voor vol werd aangezien. Hij zat op de bank, een vertrek leek aanstaande en werd door analytici openlijk getwijfeld aan zijn kwaliteiten.

Ook Van Bronckhorst posteerde hem eerst op de reservebank, gebruikte hem toen alleen in de grote wedstrijden en maakte daarna weer gewoon een basisspeler van hem.

,,Vilhena heeft specifieke kwaliteiten”, zegt Van Bronckhorst over hem. De trainer rouleert binnen zijn ploeg met spelers, maar Vilhena zit in de categorie die altijd moet spelen. Behalve dan zondag in het Kyocera Stadion tegen ADO Den Haag, maar dan ook alleen maar om hem tegen PSV aan de aftrap te kunnen laten verschijnen. In het verleden zei Van Bronckhorst al eens wanneer Vilhena op zijn allerbest is. ,,In een wedstrijd met veel strijd, waar met krachten wordt gesmeten, daarin zie je zijn vechtlust en spirit”, aldus de trainer.

Zoals hij weet dat de Maassluizer zondag in de eigen Kuip het middenveld van PSV het vuur aan de schenen zal leggen. Als Guardado plannen heeft om in de Kuip te herhalen wat hij in de Arena uithaalde bij Dolberg en El Ghazi, dan zal de Mexicaan zich moeten realiseren dat hij daar tegenover El Ahmadi en Vilhena veel minder makkelijk mee weg zal komen. ,,Ik ben van niemand bang”, zei Vilhena al eens een keer.

Bron AlgemeenDagblad

-Advertentie- Word lid van FSV De Feijenoorder