Feyenoord is Ajax op de vleugels de baas

0
751

Ajax is met nog tien wedstrijden voor de boeg de enige uitdager van Feyenoord in de race om de landstitel. Peter Bosz zal met Ajax een achterstand van vijf punten moeten wegpoetsen. De rol van de buitenspelers zou weleens een beslissende factor kunnen spelen in de laatste maanden van de competitie.

Giovanni van Bronckhorst kan in Rotterdam-Zuid terugvallen op scorende flankspelers, die ook voor de nodige assists zorgen. Voor Bosz liggen de problemen juist vooral op de flanken.

Doelpunten

De Rotterdamse vleugelaanvallers zijn ook veel productiever dan hun collega’s in Amsterdam. Jens Toornstra (9), Steven Berghuis (5) en Eljero Elia (7) maakten dit seizoen al 21 doelpunten in de competitie voor Feyenoord.

Daar staan slechts zeven goals tegenover van de Amsterdamse vleugelspelers: Bertrand Traoré maakte zes doelpunten, Amin Younes slechts een. De Duitser beloofde in de winterstop nog “in de tweede helft van de competitie tien goals” te gaan maken.

‘Elia is dé smaakmaker’

Het verschil in assists tussen de Amsterdamse en Rotterdamse buitenspelers is nog groter. De vleugelaanvallers van Feyenoord gaven dit seizoen al 21 voorzetten waar een doelpunt uit kwam. Toornstra en Elia stonden samen al 14 keer aan de basis van een Rotterdamse treffer in de eredivisie.

Volgens commentator Frank Snoeks maakt Elia het verschil tussen beide clubs. “Hij is de smaakmaker van de eredivisie. Hij is zo onvoorspelbaar dat ik hoop dat hij zelf nog weet wat hij van plan is.”

‘Younes valt tegen’

In Amsterdam blijft het aantal assists door de vleugelaanvallers steken op vier. Alle vier komen op conto van Younes. Traoré stond dit seizoen nog niet een keer aan de basis van een doelpunt.

Het zijn bij Ajax vooral de middenvelders die voor de assists zorgen: Hakim Ziyech (8), Davy Klaassen (5) en Lasse Schöne (4). Snoeks: “Amin Younes kijkt dit seizoen alleen maar naar de vierkante meter voor hem. Hij is de vaste linksbuiten maar is veel minder dan afgelopen seizoen.”

Dolberg-Jørgensen

Vooral Ajax-spits Kasper Dolberg voelt de ‘pijn op de flanken’. Niet een keer stond een Amsterdamse vleugelspeler dit seizoen aan de basis van zijn treffers. Vooral de middenvelders Ziyech (3) en Klaassen (3) zorgen voor de aanvoer naar de Deense spits.

In Rotterdam kan zijn Deense collega wel rekenen op steun van de zijkanten. Toornstra (5) en Basaçikoglu (3) weten Jørgensen regelmatig te vinden. Met een doelpunt als gevolg.

‘Bosz nieuw, Van Bronckhorst niet’

“Toornstra zorgde voor vier goals en vijf assists in zeven wedstrijden. Berghuis maakte ook vier goals en gaf twee assists, maar had daar dertien wedstrijden voor nodig”, zegt Snoeks. “Dat zijn ook de enige twee rechtsbuitens die Feyenoord gebruikt dit seizoen. Ajax heeft op die positie al zes spelers gebruikt.”

“Dat is ook niet zo gek. Peter Bosz is nieuw, terwijl Giovanni van Bronckhorst al jarenlang bij Feyenoord rondloopt. Bosz is zoekende. Maar daaraan zie je wel het verschil tussen beide ploegen.”

Bron NOS

-Advertentie- Word lid van FSV De Feijenoorder