”In Rotterdam is alles geoorloofd’

0
783

Columnist Wilfred Genee denkt dat andere clubs met een jaloerse blik naar Joris van Benthem, de huisjurist van Feyenoord, kijken.

In de war. Zo omschreef Feyenoords huisjurist Joris ‘driepunter’ van Benthem vorige week arbiter Dannny Makkelie. Die zou zich de situatie rondom de elleboog van Tonny Vilhena in het gezicht van Mathias Pogba niet precies meer kunnen herinneren. Je moet maar durven, een scheidsrechter in de war noemen bij zo’n overduidelijke overtreding.

Maar ieder zijn vak. In 2015 lukte het Joris om Michiel Kramer in hoger beroep vrij te pleiten na een klap in het gezicht van Ted van de Pavert. Door een bewegingswetenschapper werd de klap plots uitgelegd als een duw en dat vond de beroepscommissie geen probleem. Dus komt Joris ook deze keer ongetwijfeld met een of andere deskundige om de zwaaiende arm van Vilhena te duiden, want niets is van Benthem te gek. Vorige week gooide hij er tot ergernis van de tuchtcommissie in de rechtszaal zelf enkele lichaamsbewegingen uit om te laten zien wat een ‘echte’ elleboog is. Hij leek te spreken uit de ervaring . ,,Als je een elleboog geeft, bal je een vuist”, beweerde Van Benthem.

Mijn suggestie voor het hoger beroep: Olga Commandeur. De oud-atlete is inmiddels vijf dagen per week op Omroep Max te bewonderen met Nederland in Beweging. Via de tv houdt Olga jong en oud fit met allerlei oefeningen waarbij de elleboog lustig in het rond zwaait. Het zou zomaar kunnen dat Tonny geen aflevering mist. Als hij het niet kan zien, neemt hij het op. De elleboog in het gezicht van Pogba was een ontspanningsoefening. Neem Olga mee naar de rechtszaal om het te demonstreren en laat de voltallige beroepscommissie een half uurtje meedoen. Kan absoluut geen kwaad met de drukke agenda’s van deze heren.

Werkt dat niet, dan heb je altijd nog Lee Towers. Tonny is zijn hele leven al een groot fan van de voormalige kraanbestuurder. Als jochie miste Tonny geen Ahoy-concert. Op zijn vijfde verjaardag wilde hij al een gouden microfoon. Er zit meer Lee in Tonny dan hij soms zelf door heeft.

U bent een beetje in de war, meneer Genee, hoor ik u denken. Absoluut niet. In Rotterdam is inmiddels alles geoorloofd voor de titel en dus gooit Joris de trukendoos volledig open. Ongetwijfeld kijken andere clubs met een jaloerse blik naar de lenige jurist van Feyenoord. Met maar liefst zeven rode kaarten dit seizoen hadden ze hem bij FC Groningen bijvoorbeeld prima kunnen gebruiken. In het geval Bryan Linssen had Van Benthem het vast op de sentimentele toer gegooid. Zo’n kleine aanvaller tegen zo’n grote verdediger. Dat is toch niet eerlijk?

Ondertussen won FC Groningen voor de achtste keer op rij niet en raken de play-offs steeds verder uit beeld. Al valt er in deze idiote competitie niets meer te voorspellen.

Zo is de kans aanwezig dat de beroepszaak tegen Vilhena over de wedstrijd van dit weekend (Heerenveen – Feyenoord) heen getild wordt, want het blijkt voor alle betrokkenen lastig te zijn een gaatje in de agenda te vinden. Hoewel het reglementair niet kan, sluit ik niet uit dat Van Benthem de zaak tot half mei weet uit te stellen.

Wedden dat het dan wel een elleboog is?

Bron AlgemeenDagblad

-Advertentie- Word lid van FSV De Feijenoorder