Veelzijdige Toornstra komt net als Kuijt overal bovendrijven

0
413

Van Alphense Boys naar ADO Den Haag. Kan hij dat niveau wel aan? Van ADO naar FC Utrecht. Kan hij dat niveau wel aan? Van Utrecht naar Feyenoord. Kan hij dat niveau wel aan? Er zijn vaak twijfels, maar de strijdlustige Jens Toornstra komt altijd bovendrijven.

“Als je mijn carrière bekijkt, dan kun je dat wel stellen. Zo voelt het ook wel. Ik werk mij altijd in het team en ga in het niveau mee. Zo ben ik”, vertelt de 27-jarige middenvelder, die onlangs door de fans van Feyenoord werd uitgeroepen tot beste speler van de maand februari.

Met tien goals, allemaal gemaakt in De Kuip, speelt Toornstra een sterk seizoen bij de Rotterdamse koploper. Misschien wel zijn beste seizoen ooit. “Ja, dat denk ik wel. Bij Utrecht heb ik ook een goed jaar gespeeld, maar bij een topclub is dat toch lastiger.”

Gelijkenis met Kuijt

Mede door zijn gedreven spel verdrijft hij aanvoerder Dirk Kuijt veelvuldig naar de bank. Toch zijn de twee volgens Toornstra “hartstikke goede maten en super collega’s”. Bovendien lijken ze op elkaar als voetballer: ook bij Kuijt waren er altijd twijfels of hij een hoger niveau zou aankunnen.

Stap voor stap klom Kuijt naar een niveau hoger. Van Utrecht naar Feyenoord en van Rotterdam naar Liverpool. Ook op de eindtoernooien was Kuijt er met Oranje bij. Toornstra is op zijn beurt door Danny Blind opgenomen in de selectie voor het WK-kwalificatieduel met Bulgarije.

Overeenkomsten genoeg dus. Toornstra: “Of ik me aan hem spiegel? Ik niet, dat doen jullie vooral. Maar het is een mooi compliment, want het betekent dat ik het goed doe. Zo’n carrière als Kuijt, daar kan ik alleen van dromen.”

NOS-commentator Arman Avsaroglu volgt de Rotterdammers dit seizoen op de voet en is onder de indruk van Toornstra. “Hij is heel dynamisch en slim. Hij overziet eigenlijk alles wel, kan een steekbal geven en heeft scorend vermogen.”

Vooral op dat vlak heeft Toornstra dit jaar stappen gemaakt, vindt Avsaroglu. “Bij Feyenoord kwam zijn vermogen er voorheen nog niet echt uit. Op het moment dat hij achter de spits kwam te spelen, is het echt goed gaan lopen in de ploeg.”

Volgens Avsaroglu moet Toornstra meer met de vuist op tafel slaan. “Hij vult het op het middenveld beter in dan Kuijt. Hij moet die positie meer claimen. Daar rendeert hij. Het is geen buitenspeler. Als hij lange tijd op deze positie gaat spelen, dan denk ik dat hij hogerop kan.”

Buitenland

Maar welke buitenlandse ploeg pikt hem dan op? “Hij kan het niveau van een subtopper in een grote competitie aan. Maar die clubs gaan hem niet halen, denk ik. Hij valt niet genoeg op, omdat hij te allround is en niet een specifieke kwaliteit heeft.”

De hoofdrolspeler zelf is nog niet bezig met een volgende stap in zijn voetballoopbaan. “Ik focus me nu vooral op Feyenoord en de prijs die voor ons ligt. Verder kijk ik nog niet.”

Bron NOS

-Advertentie- Word lid van FSV De Feijenoorder