Johan Cruijff. De meest besproken transfer uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis.

0
2952

Hij speelde maar liefst 275 wedstrijden voor Ajax, maar sloot zijn carrière af bij de aartsrivaal: Feyenoord. Het is de meest besproken transfer uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis. En Cruijff maakte Feyenoord vervolgens kampioen.

Waarom nam Cruijff op 36-jarige leeftijd deze opmerkelijke overstap? Hij vertrok in 1983 zwaar beledigd uit Amsterdam. Cruijff wilde nog een jaar doorvoetballen bij Ajax. Maar hij kwam in het tweede jaar na zijn terugkeer niet altijd meer aan spelen toe.

Het Ajax-bestuur koos voor de jeugd met Marco van Basten, Frank Rijkaard en Ronald Koeman.

Aartsrivaal
Cruijff ging getergd op zoek naar een andere club. En waar kun je dan beter je gram halen dan bij de aartsvijand? Al in december 1982 zocht Cruijffs zaakwaarnemer en schoonvader Cor Coster contact met Feyenoord.

Bij Feyenoord was oud-speler Gerard Kerkum net een jaar voorzitter. Hij probeerde Cruijff al twee keer eerder naar Rotterdam halen. De eerste keer was Cruijff nog jeugdspeler. Dat was in 1964. Op 15 juni 1983 zette Cruijff zijn krabbel onder een contract.

Ondertussen wisten Feyenoord-supporters niet goed wat ze er van moesten denken. Sommige fans keken even weg als Cruijff aan de bal kwam.

Verscheurde seizoenskaarten
Anderen hadden al een seizoenkaart besteld, maar toen ze hoorden dat Cruijff kwam, stuurden ze de kaart in twintig stukjes weer terug naar De Kuip. “Het was een gestolen kampioenschap”, aldus een supporter.

In De Kuip hingen spandoeken met de tekst: “Cruijff rot op”. Het seizoen begon niet goed, in het Olympisch Stadion verloor Feyenoord met maar liefst 8-2 van Ajax. De hoon richting Cruijff nam toe.

Kampioenschap
Toch begon Feyenoord onder leiding van spelmaker Cruijff steeds beter te draaien. In de thuiswedstrijd tegen Ajax werd het een halfjaar later 4-1 voor Feyenoord, Cruijff maakte het tweede doelpunt.

Cruijff haalde zijn sportieve revanche door met de Rotterdamse club zowel de landstitel als KNVB-beker te winnen. Behalve de getergde Cruijff, is dit met name te danken geweest aan de sterk spelende Ruud Gullit, André Hoekstra en de trefzekere Peter Houtman.

Afscheid
Ondanks zijn relatief hoge leeftijd speelde Cruijff dat seizoen op één wedstrijd na alle competitieduels. Door zijn prestaties op het veld werd de 37-jarige Feyenoorder in 1984 voor een vijfde maal gekozen tot Nederlands voetballer van het jaar. Aan het einde van het seizoen kondigde de routinier zijn definitieve afscheid aan.

Johan Cruijf is 68 jaar geworden. Hij overleed op 24-3-2016.

Bron RTVRijnmond

-Advertentie- Word lid van FSV De Feijenoorder