De wedstrijd van het jaar

0
645

Is Feyenoord vanmiddag nagenoeg zeker van het kampioenschap? Of blaast Ajax de titelstrijd met een zege weer nieuw leven in? De kraker in de Arena zal veel duidelijk maken.

Ajax: Een derde titel op rij missen? Het zou een doodzonde zijn in Amsterdam. Daarom is winnen het enige dat telt voor Ajax. Bij alles minder dan dat is het kampioenschap uit zicht en komt zelfs de tweede plaats (voorronde Champions League) ernstig in gevaar. Ajax-Feyenoord is daarom veel meer dan de mooiste wedstrijd van het jaar. Ajax investeerde miljoenen om na twee droge jaren weer kampioen te worden. De voornaamste opdracht van trainer Peter Bosz ook in zijn eerste jaar. Of kan een eventueel Europees succes het gevoel bij een misgelopen titel nog veranderen? Ook Marc Overmars zal met de zenuwen in het lijf in de Arena zitten, als blijkt dat hij als directeur spelerszaken weer geen kampioenswaardige selectie bij elkaar heeft gebracht. Bosz vat het zo samen: ,,Een simpele opdracht waarbij de uitvoering moeilijk is.”

Feyenoord: In de Kuip viel er een spervuur van benamingen voor de confrontatie tussen Ajax en Feyenoord. De wedstrijd van het jaar, cruciaal duel, sleutelwedstrijd, officieuze kampioenswedstrijd zelfs. Trainer Giovanni van Bronckhorst vond het allemaal prima. Toen perschef Raymond Salomon de persbabbel afsloot met ‘tot zondag’ grapte de coach van Feyenoord relaxed: ,,Spelen we op zondag?” Feyenoord oogt totaal ontspannen in de aanloop naar de Klassieker. En waarom ook niet? Voor Ajax kan de titelrace morgen voorbij zijn, Feyenoord komt ook bij een nederlaag gewoon als koploper uit het weekeinde. Alleen: is de lijstaanvoerder dan ernstig gewond of juist bijna bij de eindstreep? ,,Sinds 2005 niet meer gewonnen in de Arena?”, herhaalde Van Bronckhorst de vraag. ,,De statistieken zeggen mij helemaal niets.” Zoals hij ook grinnikte om de woorden van Lasse Schöne, die een ineenstorting van Feyenoord voorspelde. ,,Nee, die zin gebruik ik niet als motivatie. Wij willen kampioen worden, daar zit onze prikkel. We kennen het belang.”

Ajax: Hoe kan het toch: zo fijn spelen tegen FC Kopenhagen (2-0) in de Europa League, om een paar dagen later volledig door de mand te vallen tijdens een uitwedstrijd tegen Excelsior (1-1). Lasse Schöne snapt er ook niets van. ,,Het zijn de onverklaarbare krachten in de sport”, zegt hij. ,,Die wedstrijd tegen Kopenhagen is het bewijs dat we een hoog niveau kunnen halen. Precies dat gevoel moeten we meenemen naar de wedstrijd tegen Feyenoord.” Maar dat is juist ook het probleem van Ajax: het mist de stabiliteit die koploper en rivaal Feyenoord wél toont.

Feyenoord: Met Steven Berghuis trok Feyenoord niet alleen een prima rechterspits aan, de aanvaller van Feyenoord is ook iemand die bravoure in de Kuip heeft gebracht. Toen de international gisteren werd verteld dat de selectie van Feyenoord nog niet zo lang geleden taart kreeg aangeboden van de fans na een gelijkspel tegen tien Ajacieden in de Arena, bewoog hij wat meewarig het hoofd. Die tijd is Feyenoord wel voorbij. Is het de wedstrijd van de kroon op het seizoen, of is het vooral een kwestie van de voorsprong handhaven? ,,Dat eerste is natuurlijk het droomscenario”, zegt Berghuis. ,,Ja, wij hebben de borst straks vooruit, hoor. Dat ben je als Feyenoord toch ook verplicht? We voelen de hunkering van die gigantische achterban. Dan ga je toch niet de Arena in om te overleven? We gaan om te winnen.” En dat gevoel is er niet alleen bij Berghuis, maar heel de selectie van Feyenoord gelooft in een driepunter. ,,Als we verliezen, hebben Ajax en PSV weer hoop. Maar we gaan zondag knallen. Er zit gewoon veel kwaliteit in dit elftal, dat willen we laten zien.”

Spelers om in de gaten te houden
Ajax: Komen we toch weer uit bij die geïnvesteerde miljoenen, hetgeen zo indruist tegen het natuurlijke dna van Ajax als opleidingsclub. Na het debacle tegen Rostov in de Champions League trok Overmars alsnog zijn portemonnee (12 miljoen) om Hakim Ziyech van FC Twente over te nemen. De toegevoegde waarde van de Marokkaanse middenvelder is ontegenzeggelijk aanwezig. Maar het is voor hem nu ook tijd om een stempel te drukken tijdens een topwedstrijd.

Feyenoord: Bij Feyenoord is de kracht van de as bekend: de ijzersterke Eric Botteghin, regisseur Karim El Ahmadi en topscorer Nicolai Jorgensen. Maar waar ligt morgen de eventuele zwakte in de Arena? Veel ogen zullen gericht zijn op nieuwkomer Bart Nieuwkoop, die waarschijnlijk de vervanger zal zijn van de geschorste Tonny Vilhena. De jonge Zeeuw maakt al langer indruk op trainer Giovanni van Bronckhorst. Maar dat deed Matthijs de Ligt afgelopen week ook op Danny Blind. Tot het duel met de Bulgaren. En weet u nog hoe zwak Rick Karsdorp speelde als onervaren kracht bij HNK Rijeka? Het echte werk, daar draait het om. En dus zullen alle ogen gericht zijn op Nieuwkoop.

Ajax: De ploeggenoten van Kasper Dolberg waren gisteren al even aan het trainen toen de Deense spits zich met de fysiotherapeut meldde op het veld voor een individuele oefensessie. Vandaag hakt Peter Bosz de knoop door of Dolberg de Klassieker gaat halen. Dan moet hij na zijn liesblessure wel meetrainen. ,,Kasper is in korte tijd erg belangrijk voor ons geworden”, zegt hij. ,,Maar hij heeft geen uitzonderingspositie. Ik hoop dat hij het nog gaat halen.” En dan is er nog Matthijs de Ligt. De pas 17-jarige verdediger debuteerde vorige week tegen Bulgarije in het Nederlands elftal, maar maakte direct een grote fout. Een fout van toenmalig bondscoach Danny Blind om De Ligt op te stellen? Bosz: ,,Ik vind van niet. Ik stel hem toch ook op in een superbelangrijke wedstrijd tegen FC Kopenhagen? Ik heb even met Matthijs gezeten en gezegd dat hij vooral door moet gaan. Voor mij is die wedstrijd in Oranje geen reden om hem tegen Feyenoord niet op te stellen.”

Feyenoord: Veel twijfels heeft Van Bronckhorst niet. Donderdag wist hij al dat Tonny Vilhena niet kon spelen. Dat Terence Kongolo nog steeds niet fit is, was ook snel duidelijk. Alleen Eljero Elia won de race tegen de klok. Maar Van Bronckhorst kondigde al aan dat hij op de bank zal beginnen. Dus is er gewoon plek voor Dirk Kuyt, de enige speler uit de huidige selectie die er ook bij was in 2005 toen Feyenoord in Amsterdam met 1-2 won.

Bron AlgemeenDagblad

-Advertentie- Word lid van FSV De Feijenoorder