Wie is mentaal de sterkste?

0
920

Dat wordt de belangrijkste vraag bij het slot van de competitie. Met nog vier duels voor de boeg is het verschil tussen koploper Feyenoord en Ajax nog één schamel puntje.

Op de vraag of hij tegen de aanstaande kampioen heeft gespeeld, zegt PEC Zwolle-trainer Ron Jans: “Ik denk het wel. Ajax gaat deze week weer de Europa League in. Als het die wint en Feyenoord wordt kampioen, schrijft Nederland twee clubs in voor de Champions League…”

Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar het behoort nog altijd tot de mogelijke scenario’s in de laatste maand van het seizoen 2016/2017. Toch brengt Jans een nuance aan. Hij is als coach door de wol geverfd en weet dat psychologie een grote rol speelt in zowel de top als de staart van de Eredivisie, waar tussen zes clubs ook een strijd op leven en dood gaande is.

Geluk
Jans: “Feyenoord staat nog steeds bovenaan en heeft de zaak in eigen hand. Ik zeg je dat wie in het hoofd nu het sterkste blijft, kampioen wordt. Het gaat niet alleen om voetbal en fysieke kracht. Er is nog één andere belangrijke factor en die telt ook voor 20 procent mee: geluk!”

Dat de psychologie al een rol speelt in de nu even sensationele als spannende ontknoping van de competitie, blijkt in Zwolle al binnen dertien minuten. De thuisclub heeft dan al twee keer geprofiteerd van een soort apathie bij de titelfavoriet. Ajax-huurling Queensy Menig en Bram van Polen zetten het stadion van PEC Zwolle op z’n kop als ze hun ploeg op een 2-0 voorsprong zetten.

Achter feiten aan
Het is de vierde (!) achtereenvolgende keer dat Feyenoord in een uitwedstrijd vanaf het begin achter de feiten aanloopt. Tegen Sparta duurde het één minuut, tegen Ajax ook één minuut, tegen Heerenveen een kwartiertje en tegen Zwolle duurde het drie minuten.

In de kleedkamer van Feyenoord staat na afloop van PEC-Feyenoord meteen René Felen in de kleedkamer. Hij is de mental coach die dicht op de trainer en de spelers zit. Als er ooit een taak voor hem is weggelegd, dan is dat nu. Van Eric Botteghin tot Dirk Kuyt, ze hebben allemaal behoefte aan houvast in de laatste twee uitwedstrijden.

Hartklachten
Want zo is het maar net. Het gaat louter en alleen om de partijtjes buiten Rotterdam. In de eigen Kuip kun je nagenoeg het hele seizoen het totoformulier invullen met een ’eentje’. FC Utrecht (zondag) en Heracles (laatste speeldag) leveren in de ogen van de spelers geheid zes punten op. Maar als er mentaal niets verandert, worden Excelsior uit en Vitesse uit twee zenuwslopende duels, waaraan het naar een landstitel smachtende legioen maag- en hartklachten gaat overhouden.

Bij bosjes vallen de Feyenoorders opeens ook fysiek om. In de warming-up haakte topscorer Nicolai Jørgensen af omdat hij wéér een blokkade (hamstringklachten vanuit zijn rug) voelde aankomen. Tonny Vilhena kreeg voor het eerst dit seizoen op het snikhete kunstgras kramp, Eljero Elia leek na de pauze opgebrand, Karim El Ahmadi verdween voortijdig met een liesblessure en invaller Renato Tapia blesseerde zich in blessuretijd.

Oplappen
Toch is dat niet de zwaarste last. Feyenoord heeft het geluk dat het geen dubbel programma meer kent. Het hoeft niet voor de beker of de Europa League op te draven en heeft dus alle tijd om iedereen van week tot week op te lappen.

Jans stipt terecht aan dat Ajax zijn grootste inspanningen nog moet gaan doen in deze maand. Naast Schalke uit en thuis wacht dan PSV uit nog. “Die wedstrijd in Eindhoven is voor Feyenoord en voor de fans de grootste valkuil”, zegt Jans. “Als je kampioen wil worden, moet je je niet gaan blindstaren op een stunt van PSV. Je moet zelf vol gas gaan en in het hoofd overtuigd zijn dat je kampioen kunt worden.”

Bron DeTelegraaf

-Advertentie- Word lid van FSV De Feijenoorder