Skip to content

KuipKriebels – De duizend lampen van het Feyenoord-stadion

Tekst & foto’s: Astrid

Ze hadden een plan, de vier reuzen, elk een Goliath. In de eerste minuut van de wedstrijd tegen VVV-Venlo deden ze plots tegelijkertijd hun duizend lampen uit. Het snerpende fluitje van Bas Nijhuis, die het eerst nog even heeft aangezien, klinkt op 2 minuut 58. De stadionklok, die doet het nog wel.

Vanaf de tribunes schijnen supporters met hun mobieltjes bij, maar stadionspeaker Peter Houtman heeft doorgekregen dat dit licht helaas niet voldoende is volgens de maatstaven van de KNVB om de wedstrijd te vervolgen.

Wat gebeurt er dan in De Kuip? Terwijl technici en elektriciens zich ergens in de catacomben buigen over allerlei bedradingen, zet het legioen nog maar eens wat liederen in. De vier reuzen zien het in het donker stiekem grinnikend aan. Achter mij in het vak is er luide bijval voor het Feyenoord Kerstpak waarin een supporter gekleed gat en dat Jan Boskamp in het programma Veronica Inside cadeau kreeg voor zijn zeventigste verjaardag. Paul van twee rijen voor mij vertelt aan zijn buurman Adrie dat hij al in De Kuip komt vanaf het moment dat er verlichting is en dat hij DIT nog nooit heeft meegemaakt. Verhalen komen los. Het is een legendarische avond, nu al.

We spekken de clubkas door wat te drinken te halen en luisteren naar de complottheorieën die meteen de ronde doen vanwege Feyenoord City. Dat kan toch geen toeval zijn? Het supportersprotest met spandoeken tegen dat discutabele plan, bij aanvang van de wedstrijd, en dan vlak daarna de lampen die uitvallen. Zelfs de meest doorgewinterde supporters hebben dit nooit eerder meegemaakt in De Kuip.

Nee, vanavond vertikken de reuzen het verder. Gelukkig is het niet koud, is iedereen nog goed geluimd met de bekerzege van 5-1 op ADO in het achterhoofd en heb je, omdat het een late-middagwedstrijd is, toch al wat aan je zondag gehad. Iedereen gaat gedwee naar zijn tram, fiets of auto. Mooi op tijd thuis voor Studio Sport waar vanwege het uitblijven van een wedstrijdverslag uit De Kuip opeens wel veel aandacht is voor het supportersprotest tegen het nieuwbouwplan van Feyenoord City. Dankzij de reuzen, die een goed moment uitkozen. Was deze reuzenactie dan toch een goed getimed lichtpuntje?